Queen Mary slavi 80 godina slavne povijesti

Queen Mary – svjetski najpriznatijem oceanskom brodu, simbolu britanske kraljevske moći i dragocjenom filmskom setu bit će upriličeno slavlje za 80. obljetnicu slavne povijesti i izvrsnosti, 20. siječnja u New Yorku Yacht Club (NYYC). Umirovljen od usluge putnicima 1967. godine nakon što je prevezao 800.000 pripadnika savezničkih snaga tijekom Drugog svjetskog rata i nakon više od 1100 plovidbi do New Yorka.

Queen Mary shipKao poslovna kartica britanskog pomorskog inženjeringa, nema drugog broda njegovog ranga i dobi koji je pridonio toliko mnogo za ekonomski razvoj i popularizaciju putovanja oceanom, kao što je pridonio brod Queen Mary. Njegova ljepota, obojana u crveno, bijelo i crno je prvi put otkrivena u škotskom River Clydeu 26. rujna 1934. kada je Queen Mary, osobno blagoslovila najnoviji biser pod kraljevskom morskom krunom. Krećući na svoje prvo uplovljavaje u New Yorku po kišnom vremenu, bio je najbrži brod u to vrijeme s brzinom većom od 30 čvorova.

Danas i dalje privlači milijune ljudi. Od otvaranja za javnost posjetilo ga je više od 50 milijuna ljudi. Svi će obožavatelji Queen Mary biti iznenadjeni novošću da je planirano preseljenje izvornog Bassett-Lowke razmjernog modela Queen Mary iz New Yorka na Long Beach. Ovaj model je točna rekonstrukcija izvornog broda u mjerilu 1/45.Replika je izrađena od 200 godina starog bijelog mahagonija, a izradio ga je najcjenjeniji britanski izrađivač maketa.

The movement of the ship is planned to start on January 21 early morning – 207 Water Street, New York, NY 10038 and to be finished by the end of the day. The remarkable artifact will be loaned by South Street Seaport Museum
Početak preseljenja broda planiran je za 21. siječnja rano jutro – 207 Water Street, New York, NY 10038 i trebalo bi biti obavljeno do kraja dana. Izvanredan artefakt na posudbu će dati South Street Seaport Museum.